• Bastion Saint-Antoine

  • Genève, Suisse

The creation of a new Belvedere in continuity with the 18th century promenade makes the Bastion Saint-Antoine a new center for people in Geneva. The resulting urban space is therefore articulated to connect the Bastion with the existing Esplanade and to integrate the rue Charles-Galland, extending the grid of the existing trees and creating a new cycling lane. A new ramp allows pedestrians to reach the highest point of the fortification wall and enjoy a clear view of Lac Leman. The Belvedere is also accessible by the open staircase located on the north side, along Rue Théodore-de-Bèze. This new public path reinforces the Bastion Saint-Antoine as a balcony to the city.

The building covering the archaeological excavations settles on the Bastion as a landmark. It is characterized by a succession of polygonal roofs and a large inner space bathed in a diffuse zenithal light. The composition of the roofs highlights the archaeological areas below: the necropolis, the church, the amphorae and the ancient walls of Saint-Laurent.

 

  • Bastion Saint-Antoine à Genève
  • competition promoter: Ville de Genève, departement des constructions et de l’aménagement
  • project team: Gaëlle Verrier, Giacomo Ortalli
  • structural engineer: Mario Monotti Ingegneri Consulenti SA